Novosti

Štampa

19.05.2017.

2017-19-05-Alba

JU zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZE-DO kantona je u vidu podrske  za uvodjenje sistema poboljsanja kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga dobila donaciju-racunarsku opremu od ALBE Zenica, d.o.o.

Ovom prilikom se zahvaljujemo predstavnicima ove društveno odgovorne firme sa zeljom za nastavak uspjesne poslovne saradnje.


JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZE-DO kantona nabavio je novu oftalmolosku opremu koju do sada nije posjedovao, a koja je neophodna za vrsenje zakonski propisanih zdravstvenih pregleda radnika / periodicnih s posebnim uvjetima rada za neke profesije /vozaci, zeljeznicari, rudari itd/.

Detalji o opremi i njenim mogucnostima:

NIKTOMETAR TIP MESOTEST II
Je dijagnostički aparat – uređaj za dijagnostiku kojim se testira : 1 oštrina vida u sumraku i osjetljivost na bljesak. Testiranje se vrši u 4 stepena kontrasta bez blijeska i sa bljeskom. Testirano sa laudoltovim prstenom u 6 dijagnostičkih položaja za svaki stepen kontrasta. Testiranje se vrši pod normalnim uvjetima gledanja u slobodnom prostoru u normalno osvijetljenoj prostoriji.

Za detekciju noćne kratkovidnosti aparat nudi minus leće (-0,5D, -1,0D, -1,5D)

Pregled se može obavljati binokularno i monokularno sa perfektnim tehničkim mogućnostima.

Tehnički podaci:
Led osvjetljenje
Laudot prsten – veličina odgovara 0,1 &/60 VA
Kontrast 01:23/ 1:5 1:2,7 1:2

ANOMALOSKOP
Je aparat za testiranje raspoznavanja boja i nijansi boja.

HMC (HAGIDELBERG MULTI – COLOR) ANOMALOSKOP je mikroprocesorski kontrolisan uređaj za preciznu dijagnostiku kolornog vida (Raspoznavanje boja i nijansi) u crveno-zelenoj površini (Rayleigh jednadžbe) i u plavo- zelenoj površini (moreland jednadžba) sa integriranom automatskom neutralnom adaptacijom.

Vrši observaciju testnog polja sa standardnim kutovima uz podesivi kut gledanja: 350 – 55

Normalne vrijednosti testa nagel anomaloskopa 0,5 – 10, 0 (AQ)

Normalne vrijednosti testa HMC (Heidelberg multikolor 0,7 – 7,0 (AQ)

Kontakt za vise informacija te dogovor za preglede: mr. sci. primarius dr. Azra Drino Causevic, specijalist oftalmologije - 032/449-483

Thursday the 13th. JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK